Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Ερωταπαντήσεις που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της ANEK LINES

 Ερωτήσεις:
1.    Θα ήθελα να μας παρουσιάσετε με λίγα λόγια  τα βιβλία σας ;
2.    Πόσο πιστεύετε ότι σας βοήθησαν  οι σπουδές σας στην συγγραφή των βιβλίων σας;
3.    Πότε άρχισε το ταξίδι της συγγραφής για σας ;
4.    .Ποιες είναι οι εντυπώσεις  από τις συναντήσεις σας με το κοινό πχ στις παρουσιάσεις των βιβλίων σας ;
5.    Ο Τσέχος συγγραφέας Μίλαν Κούντερα, είχε πει: Το να είσαι συγγραφέας δεν σημαίνει να κηρύττεις μια αλήθεια, σημαίνει να ανακαλύπτεις μια αλήθεια. Συμφωνείτε;
6.    Υπάρχει κάποιο βιβλίο που όταν το διαβάσατε αισθανθήκατε ότι επηρέασε την προσωπικότητα σας;
7.  Ποια είναι  τα δικά σας κριτήρια για την επιλογή ενός βιβλίου;
8.  Τι έχετε να πείτε για την λεξιπενία της σημερινής νεολαίας ;Πως μπορεί να βοηθήσει η λογοτεχνία
9.  Είναι σίγουρο ότι το λογοτεχνικό βιβλίο ανοίγει υγιείς ορίζοντες , χαρίζει φως  και αισιοδοξία .Όμως τα ποσοστά των Ελλήνων που διαβάζουν είναι  δυστυχώς απογοητευτικά  Θά θελα κ εδω την  άποψη σας.
10..Τι ετοιμάζει τώρα η πένα σας;
Απαντήσεις:
1.Εγραψα τρία βιβλία, ένα μικρό τόμο διηγημάτων με τίτλο «Καθρέφτες θαμποί, τέσσερεις ιστορίες και μια αληθινή», Εκδόσεις Μικρός Ιανός και δύο μυθιστορήματα, «Η ανάσα στο σβέρκο», Εκδόσεις Ψυχογιός και «Το διαμαντένιο Αλφα» που εκδόθηκε πρόσφατα από τον ίδιο εκδοτικό οίκο.
2.Βοήθησαν πολύ και καθοριστικά. Σπούδασα μετάφραση στο Ινστιτούτο Διερμηνέων Μεταφραστών του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Ασχολήθηκα ενεργά με τη μετάφραση μεταφράζοντας αρκετά λογοτεχνικά βιβλία από τα Γερμανικά, δίδαξα μετάφραση στο Ινστιτούτο Goethe και στο ΕΚΕΜΕΛ, και Γερμανική λογοτεχνία στις ανώτατες τάξεις του Ινστιτούτου.  Μέσα από αυτή την ενασχόληση εξασκήθηκα στο σωστό χειρισμό της γλώσσας,, εμβάθυνα στα μυστικά της, έμαθα τα κατατόπια και τις τρικλοποδιές της, προσέγγισα καλύτερα τη μητρική μου μέσα από την ξένη γλώσσα και βέβαια όξυνα και  βελτίωσα το λογοτεχνικό μου κριτήριο.
3.Ηρθε αργά στον δρόμο της ζωής μου, και ίσως ήταν καλύτερα έτσι, γιατί το είδα σα θεόσταλτο δώρο και του αφοσιώθηκα απόλυτα. Και βέβαια η τράπεζα της μνήμης μου είχε να προσφέρει πολλά και ενδιαφέροντα, εμπειρίες ζωής πολύτιμες.
4.Οι παρουσιάσεις είναι ένα θέμα. Ποτέ δεν ξέρεις αν και τι είδους επιτυχία θα έχουν. Η εισπρακτική όσο και να πεις είναι ευχάριστη, δεν δίνει όμως τη χαρά που προσφέρει μια ζωντανή συζήτηση ανάμεσα στον συγγραφέα και στο κοινό. Νομίζω ότι οι καλύτερες παρουσιάσεις είναι αυτές που γίνονται με τις λέσχες βιβλίου. Τα μέλη έχουν διαβάσει το βιβλίο, έχουν άποψη, κρίνουν, ερμηνεύουν, αποφαίνονται. Και τυχαίνει να «διαβάζουν» κάτι στο βιβλίο που ο συγγραφέας ούτε το έχει καν φανταστεί.
5.Οταν γράφεις ανακαλύπτεις πολλές αλήθειες, τις δικές σου, τις κρυφές και ανεξερεύνητες, τις καταχωνιασμένες από αμνημονεύτων χρόνων μέσα σου. Δεν έχω φιλοδοξία να κηρύξω κάτι. Όταν γράφω κάνω κουβέντα με μένα. Αν η δικιά μου αλήθεια συμπίπτει με του αναγνώστη και η αλήθεια αυτή τον βοηθήσει, τόσο το καλύτερο.
6.Και παλιότερα και τώρα με έχουν αγγίξει πολλά βιβλία, δεν μ’έχουν όμως επηρρεάσει. Πιστεύω ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο θα΄πρεπε να ξέρω και το συγγραφέα, τη ζωή, το έργο του, το χαρακτήρα του, τα κίνητρά του. Ουτοπικό βέβαια. Τις πιο πολλές φορές δε συνταιριάζει η προσωπικότητα του συγγραφέα με το βιβλίο που σε εντυπωσίασε.
7. Το όνομα του συγγραφέα, το εξώφυλλο, ο τίτλος, σπανιότερα το κείμενο του οπισθόφυλλου και σχεδόν ποτέ η κριτική.
8.Η λογοτεχνία βοηθάει τους νέους ανθρώπους να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους. Τους βοηθάει και να βρουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους. Είναι σημαντικό το παιδί να μεγαλώνει σ’ένα σπίτι που οι γονείς διαβάζουν. Διαβάζουν οι ίδιοι και εξοικειώνουν και το παιδί από τα πρώτα χρόνια της ηλικίας του   με το βιβλίο και με τις χαρές που προσφέρει.
9. Νομίζω πως έχουν αλλάξει πολλά πράματα στην Ελλάδα στον τομέα του βιβλίου. Βοήθησαν σ’αυτό οι λέσχες ανάγνωσης και οι εκθέσεις βιβλίου. Που πολλές φορές έχουν χαρακτήρα πανηγυριού, όμως αυτό δε βλάπτει. Ολόκληρες οικογένειες περιφέρονται στα περίπτερα, χαζεύουν, μαζεύουν προσπέκτους και ανάμεσα σε χοτ ντογκ και ποπ κορν αγοράζουν και κανένα βιβλίο.
Οι παρουσιάσεις βιβλίων είναι επίσης σημαντικός θεσμός. Είναι ενδιαφέρον για τον αναγνώστη να συναντήσει από κοντά τον συγγραφέα που τον «ταξίδεψε».
Και βέβαια οι βιβλιοκριτικές σε έγκριτες εφημερίδες βοηθούν πολύ στον προσανατολισμό και στην ενημέρωση ενός εν δυνάμει αναγνώστη. Αρκεί φυσικά να είναι γραμμένες σε σαφή και κατανοητή γλώσσα.
10.Ενα πολυπρόσωπο πολύ ενδιαφέρον μυθιστόρημα που με δυσκολεύει όμως και γι αυτό το καθυστερώ. Κάτι σαν το γεφύρι της Αρτας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου