Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Βιβλιοκριτικές για την "Ανάσα στο σβέρκο" Κείμενο Μόσχη





Bασίλης Μόσχης, συγγραφέας

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες: Ολύμπιο Βήμα Κατερίνης, Επίκαιρα Βεροίας, Θάρρος Κοζάνης.

Κάθε βήμα και μια ανάσα! 
Η Νόρα Πυλόρωφ-Προκοπίου με τη γραφή της ακουμπά και διαβάζει  τις ανάσες που μπορούν και δίνουν οξυγόνο στη ζωή μας και την αναπτερώνουν. Αλλά, άλλοτε, είναι στιγμές, που μπορούν και την ισοπεδώνουν και την καταρρακώνουν. Ανάσες που πάντα την ανατρέπουν.
Ανάσες που ανοίγουν λεωφόρους με δυνατά φώτα, με μεγάλες απρόσμενες ευτυχίες και ακόμη μεγαλύτερες δυστυχίες. Λεωφόρους και μονοπάτια που οδηγούνται παράλληλα και  καθοδηγούν τα βήματα των ηρώων τους.
Μια ζωντανή ιστορία μέσα στην αιώνια πορεία του ανθρώπου είναι το καινούριο μυθιστόρημα της Νόρας Πυλόρωφ-Προκοπίου. Γιατί η μοίρα των ανθρώπων επαναλαμβάνεται πάντα η ίδια. Ο έρωτας είναι πάντα το ίδιο ελκυστικός και προκλητικός, όσο βαθιά στην Ιστορία και να διεισδύσει ένας ερευνητής.
Είναι η ανάσα από ένα παρελθόν, ξεχωριστό και ιδιαίτερο,  που ακολουθεί και κατατρέχει τους ήρωες της Νόρας Πυλόρωφ-Προκοπίου και τους καθοδηγεί. Τους χαράζει την πορεία τους. Τους σπρώχνει στα λάθη τους και τις αποφάσεις τους. Τους δίνει ρόλους μιας αρχαίας τραγωδίας.
Κοινή η πορεία της Ακεναθώρ και της Λόης, δύο γυναικών που σημάδεψαν τη ζωή του Μηνά. Της Ακεναθώρ, τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια πριν, και της Λόης στη σύγχρονη εποχή. Δυο γυναίκες που τόλμησαν και αψήφησαν την ανάσα στο σβέρκο και προχώρησαν. Η Ακεναθώρ που αψήφησε το άγνωστο και έκανε το ταξίδι της στη Μεγάλη Πράσινη, τη μεγάλη θάλασσα της Μεσογείου, έναν άγνωστο κόσμο, ταμπού για τους σύγχρονούς της.
Η Λόη που τόλμησε και αυτή θέλοντας να μανιπουλάρει τη μοίρα της και να κάνει το μεγάλο της ταξίδι. Γιατί ένα ταξίδι είναι ο αγώνας της. Πόσο τα καταφέρνει άραγε να χαλιναγωγήσει τις απειλητικές ανάσες που την καταδιώκουν; Νιώθει άραγε ευτυχισμένη με τις επιλογές της; Στόχος της η δική της ευτυχία. Οι άλλοι ας προσπαθήσουν για τη δική τους. Και παίρνει εκδίκηση για το δικό της παρελθόν.
Πόσα μεγάλα μυστικά κρύβει το κάθε βήμα της ηρωίδας που θέλει να ξανοιχτεί στο ανοιχτό πέλαγος; Πόσο μπορεί να τα κρύψει; Και αυτή η εμμονή της την κάνει ευτυχισμένη αλλά και την παρασύρει σε ένα χορό καταδίωξής της. Κυνηγά τον εαυτό της σε έναν ανεμοστρόβιλο και χάνεται στη δίνη του. Νιώθει στιγματισμένη από το παρελθόν της, θέλει να ξεφύγει, πολεμάει μαζί του με νύχια και με δόντια αλλά κάθε φορά έρχεται αντιμέτωπη με την απειλητική ανάσα του.
Χειμαρρώδης ο λόγος της Νόρας Πυλόρωφ-Προκοπίου. Περιγράφει στιγμές, λεπτομέρειες, σκέψεις σε γοργό ρυθμό με τις ανάσες τους να κοντοστέκονται. Αναρωτιούνται αν μπορούν να συνεχίσουν, αν το παρελθόν τους είναι ικανό να δώσει ζωή σε ένα ευτυχισμένο μέλλον.
Είναι αυτό το, διαφορετικό για τον καθένα, παρελθόν που επηρεάζει πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές.  Ακολουθούν ίσως μοιρολατρικά την πορεία τους. Αλλά κάποια στιγμή θέλουν να ξεφύγουν, να κάνουν την επανάστασή τους προσπαθώντας να αγνοήσουν την κάθε ανάσα στο σβέρκο.  
Η συγγραφέας  πορεύεται μαζί με τους ήρωες της, αναλύει τα συναισθήματά τους και αφήνει τον αναγνώστη να συμπονέσει και να χαρεί ή να τους κατηγορήσει για τις αποφάσεις τους. Σε ένα διαφορετικό επίπεδο ξεψαχνίζει διεξοδικά την εξέλιξη μιας ερωτικής σχέσης που ξεκίνησε με ένα μεγάλο και βαθύ πάθος και συνέχισε με ακόμη μεγαλύτερες εντάσεις.
Πάθος, συγκρούσεις, ανατροπές, συγκινήσεις, κρυμμένα μυστικά μοιρασμένα στην Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη, τη Δράμα, την Αθήνα, τη Μαδρίτη, το Κάιρο!
Μυστικά που περιμένουν τη λύση τους μέσα σε ένα πόλεμο συγκρούσεων και συναισθημάτων. Πόσο τελικά θα εξιλεωθούν οι ήρωες σε αυτό το πληθωρικό μυθιστόρημα;

Διαβάζουμε στην περίληψη του βιβλίου:
Ανάμεσα στους Έλληνες εθελοντές που πολέμησαν στον Ισπανικό Εμφύλιο είναι και ο Αρίστος, ο πατέρας της Λόης, ο ήρωας των μαχών, ο ομορφάντρας που λαβώνει τις καρδιές των γυναικών. Τι κληροδοτεί όμως στα παιδιά του; Πόσο τα σημαδεύει; Και θα καταφέρει ποτέ η Λόη να ξεφύγει από το τέλμα όπου τη βούλιαξαν τα μικρά και μεγάλα οικογενειακά κρίματα; Αυτοεξόριστη από κάθε μορφή αγάπης, προδίδει τον άντρα της, νομίζοντας ότι έτσι ορίζει τον εαυτό της όπως αυτή θέλει και ότι δε θα αναγκαστεί και η ίδια, όπως η μητέρα της, να υποπέσει στο θανάσιμο αμάρτημα του έρωτα. Σημαδεμένη από πάθη και λάθη, δέσμια του παρελθόντος των γονιών της, θα παλέψει για να φτιάξει έναν καινούργιο εαυτό. Μόνο που ο έρωτας της κόβει το δρόμο, κι εκεί αρχίζει η τρέλα και η παραφορά. Τι τίμημα πρέπει να πληρώσει και ποιο είναι το μερτικό της δικής της ευθύνης για τη δραματική κατάληξη;
Ένα πολυπρόσωπο μυθιστόρημα, όπου η μοίρα των ηρώων διαμορφώνεται, παραβιάζεται και ισοπεδώνεται από τον έρωτα και από τη Μεγάλη Ιστορία, αυτή που κατευθύνει και κινεί τους ανθρώπους σαν άβουλα όντα σε ένα παράλογο θεατρικό έργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου